Свечано отворен Регионални бизнис центар у Беранама

Свечано отворен Регионални бизнис центар у Беранама

У Беранама је данас у присуству бројних званица свечано отворен Регионални бизнис центар за сјевероисток Црне Горе са Бизнис инкубатором.
Присутнима су се обратили Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, шеф Делегације ЕУ у Црној Гори, амбасадор Митја Дробнич и генерална директорка Генералног директората за координацију програма помоћи ЕУ у Министарству вањских послова и ЕУ интеграција Црне Горе, амбасадорка Ана Вукадиновић.

Предсједник Шћекић је истакао важност европских пројеката и међуопштинске сарадње за развој заједнице и подизање животног стандарда грађана.

„Желим да нагласим колико је важно подизање капацитета локалних самоуправа у процесу придруживања Европској унији, јер су општине оне, као прва тачка контакта грађана са државом темељ развоја сваког друштва. Ми у Беранама смо схватили важност ИПА фондова за развој општине и формирали смо одјељење за управљање пројектима Европске уније и даћемо све од себе да привучемо што је могуће више средстава за пројекте који ће бити од користи свим грађанима Берана, па и цијеле Црне Горе. Желимо да уз помоћ доступних фондова направимо услове за достојан живот наших суграђана, као и да направимо повољан пословни амбијент за привлачење инвестиција и стимулисање предузетништва.“

Шћекић је позвао посебно младе предузетнике да искористе погодности РБЦ истручну подршку како би покренули свој бизнис истакавши – “Рјешавање проблема незапослености је једно од кључних питања у региону, а предузетници су покретачи сваке локалне економије. Бизнис инкубатор у Беранама ће дати значајан допринос у смањењу незапослености кроз јаку и сталну подршку предузетницима.”

Амабасадор Дробнич је изразио задовољство отварањем РБЦ-а с обзиром да мала И средња предузећа чине окосницу привреде , запошљавају највећи број радника И генеришу већину прихода у, као у Црној Гори, тако и Европској унији. Додао је да се нада да ће инцубатор бити прекретница у развоју Црне Горе и да ће у правом смислу бити пут до успјеха.

Амбасадорка Вукадиновић је говорила о да и овај пројекат показује да постоје добри капацитети за имплементацију европских пројеката, које И даље треба јачати И пожељела да РБЦ у будућности буде инкубатор великог броја добрих идеја и успјешних прича.
Општина Беране у партнерству са Општинама Плав, Андријевица, Рожаје и Бијело Поље и Регионалном развојном агенцијом за Бјеласицу, Комове и Проклетије, реализује пројекат „Успостављање регионалног бизнис центра са бизнис инкубатором на Сјевероистоку Црне Горе“.
Вриједност пројекта је 630.353,92 €, од тога Европска унија финансира 484.866,92 €, Влада Црне Горе 76.489,00 €, остало је учешће партнерских општина .
Општи циљ пројекта је друштвено-економски развој и повец́ање конкурентности у овом региону, кроз развој пословног сектора, док је специфични циљ јачање микро, малих и средњих предузећа кроз одрживу међуопштинску сарадњу у наведеним општинама.
У бизнис зони „Рудеш“ реконструисан је и опремљен објекат за потребе Регионалног бизнис центра и бизнис инкубатора. Објекат од 1000 м2 намијењен је за почетнике у бизнису. Пројектом се реализује и обука запослених у инкубатору како би се створили предуслови да почетници у бизнису реализују своје пословне идеје.

Nema komentara

Pošalji komentar