O projektu

Opština Berane, u partnerstvu sa Opštinama Plav, Andrijevica, Rožaje i Bijelo Polje i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije, realizuje projekat „Uspostavljanje regionalnog biznis centra sa biznis inkubatorom na Sjeveroistoku Crne Gore“.

Vrijednost projekta je 630.000€, od toga Evropska Unija finansira 484 866 €, Vlada Crne Gore 76 000€, ostalo je učešće Opština.

Ugovor o donaciji između Delegacije Evropske Unije i Opštine Berane kao nosioca projekta je potpisan u decembru 2013. godine i od tada je krenula realizacija projekta.

U biznis zoni „Rudeš“rekonstruisan je objekat za potrebe Regionalnog biznis centra i biznis inkubatora. Objekat od 1000 m2 namijenjen je za početnike u biznisu i proizvodno-uslužnog je tipa. Projektom je predviđeno i opremanje objekta i sprovođenje obuka zaposlenih u RBC kako bi se stvorili preduslovi da početnici u biznisu realizuju svoje poslovne ideje.

Oni će prostor koristiti u prvoj godini besplatno, a kasnije po subvencioniranim cijenama. Regionalni biznis centar će imati ulogu kontinuiranog praćenja malih i srednjih preduzeća u regionu, unapređenje kapacitete preduzetnika kroz obuke, povezivanje, promociju, tehničku i administrativnu podršku.

Pripremljena su osnivačka akta za osnivanje preduzeća „Regionalni biznis centar“ d.o.o., čiji su osnivači Opštine Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje i Bijelo Polje i RRA za Bjelasicu, Komove i Prokletije. Sve opštine su Usvojile Odluke kojima se daje saglasnost osnivačima da potpišu Ugovor o osnivanju preduzeća d.o.o. „Regionalni biznis centar“ Berane.

Završetkom ovog projekta građani sjeveroistoka Crne Gore će dobiti nove mogućnosti za zapošljavanje I razvoj poslovnog sektora.