Potpisan ugovor o osnivanju DOO „Regionalni biznis centar“ Berane

Potpisan ugovor o osnivanju DOO „Regionalni biznis centar“ Berane

U Opštini Berane potpisan je ugovor o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću „Regionalni biznis centar” Berane, između Opština Andrijevica, Berane, Plav, Rožaje, Bijelo Polje i Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Sastanku su prisustvovali ispred Opštine Rožaje potpredsjednik Idriz Nurković, ispred Opštine Bijelo Polje menadžer Fahrudin Begović, iz Opštine Plav Adis Canović i Radojka Šćekić iz Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije. Iz Opštine Berane prisustvovali su: potpredsjednik Rade Kljajić, v.d. menadžer Darko Stojanović, rukovodilac Službe predsjednika Dubravka Jovančević, pomoćnica menadžera Tatjana Mališić-Delević i savjetnica u Službi menadžera Radosava Barjaktarović.

Osnivanje ovog preduzeća predstavlja jednu od aktivnosti projekta „Uspostavljanje regionalnog biznis centra sa biznis inkubatorom na sjevero-istoku Crne Gore”, koji se finansira iz IPA fondova Evropske unije , a kojeg realizuju ovih pet pomenutih Opština kao i RRA za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Ugovor o donaciji između Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori i Opštine Berane, kao nosioca projekta, potpisan je u decembru 2013. godine, kada je i krenula realizacija projekta. Vrijednost projekta je 630.353,92€, od toga Evropska Unija finansira 484.866,00€, Vlada CG 76.489,00€, ostalo je učešće Opština.

Preduzeće se formira radi obavljanja djelatnosti biznis inkubatora, pružanja usluga preduzetnicima, novoosnovanim i postojećim preduzećima, istraživanja tržišta i poslovne edukacije, doprinosa regionalnom unapređenju poslovnog ambijenta i sprovođenja mjera za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća.

U biznis zoni „Rudeš“ rekonstruisan je objekat za potrebe Regionalnog biznis centra i biznis inkubatora. Objekat od 1000 m2, namijenjen je za početnike u biznisu i proizvodno-uslužnog je tipa. Projektom je predviđeno i opremanje objekta i sprovođenje obuka zaposlenih u RBC kako bi se stvorili preduslovi da početnici u biznisu realizuju svoje poslovne ideje.

Preduzetnici će prostor koristiti u prvoj godini besplatno, a kasnije po subvencionisanim cijenama. Regionalni biznis centar će imati ulogu kontinuiranog praćenja malih i srednjih preduzeća u regionu, unapređenje kapacitete preduzetnika kroz obuke, povezivanje, promociju, tehničku i administrativnu podršku.

Ugovor o osnivanju preduzeća, ispred Opštine Berane, potpisao je potpredsjednik Rade Kljajić, koji je izrazio zadovoljstvo realizacijom ovog međuopštinskog projekta, kao i uspješnom saradnjom među opštinama.

U proteklom periodu su pripremljena osnivačka akta za osnivanje preduzeća „Regionalni biznis centar“ d.o.o. i sve opštine su usvojile Odluke kojima se daje saglasnost osnivačima da potpišu ugovor o osnivanju ovog preduzeća.

Na održanom sastanku, predstavnici osnivača preduzeća su, nakon razmatranja sadržine ugovora i prihvatanja svih navedenih članova, potpisali ugovor. Dogovoreno je da osnivači, do kraja ove sedmice, predlože članove Odbora direktora novoformiranog preduzeća, koji će kasnije birati direktora putem javnog konkursa.

Nakon potpisivanja ugovora, prisutni su obišli zgradu Regionalnog biznis centra koja se nalazi u Biznis zoni Rudeš.

Izvor: Crna Gora

1 komentar

  • Beranka

    27/08/2015 at 12:22 Replika

    A kad pocinje da radi biznis centar?

Pošalji komentar