Подстицај повезивању жена и младих са послодавцима на сјеверу Црне Горе

Подстицај повезивању жена и младих са послодавцима на сјеверу Црне Горе

Обучити и запослити што већи број младих људи и жена на сјевероистоку Црне Горе и подићи њихове капацитете да се наметну послодавцима као квалитетна и професионална радна снага циљ је Хелп-овог пројекта „Унапријеђен приступ тржишту рада за младе и жене на сјевероистоку Црне Горе“.

Усавршавање вјештина жена и младих, развој капацитета за запошљавање, унапрјеђење пословног амбијента, креирање буџетских линија за бесповратну новчану подршку за младе и жене, подстицање предузетништва и самозапошљавања, биле су теме првог састанка Радне групе локалних партнерстава за запошљавање, одржаног у Беранама под покровитељством Хелп-а.

Приједлог за унапређење пословног амбијента, оцијењено је, потребно је додатно размотрити с обзиром да већ постоје пореске и друге олакшице које су уведене, како на локалном, тако и националном нивоу, за почетнике у бизнису. Такође, истакнуто је да постоје законска ограничена локалних управа за овакав приједлог.

Како се чуло, потребно је тачно одредити које су то олакшице, то јест, којих су дажбина већ ослобођени почетници у пословању, те видјети да ли постоји простор за унапређење. Да би се размотрио овај приједлог, као план активности, на следећем састанку Локалне радне групе, неопходно је присуство представника Министарства финансија Црне Горе и представника секретаријата из локалних управа које се баве овом темом (сектераријати за финансије).

Представник општине Бијело Поље је истакао да њихова администрација има појачану активност која се тиче подршке запошљавању младих и жена, кроз низ пројеката које општина имплементира, те да постоји приличан ентузијазам за креирање бизниса. Такође, потребно је да се позитивна искуства из Бијелог Поља, пренесу и на остале општине из у којима се пројекат примјењује.

Када је ријеч о креирању општинских буџетски линија за бесповратну новчану подршку за младе и жене, наглашено је да та активност већ постоји у појединим пројектним општинама, али само за жене-предузетнице, не и за младе. Такође је закључено да је потребан додатни рад и консултације са представницима општина које су у пројектној области, а немају уведену ову буџетску линију, да се утврди да ли постоје услови да се овај вид подршке уведе.

Директор Регионалног бизнис центра Рудеш у Беранама, Небојша Бабовић, истако је да проблем подстицању само-запошљавања, представља немотивисаност и незаинтересованост грађана (младих/жена) из региона којим је пројекат обухваћен, да се упусте у послову авантуру, то јест, мањак предузетничког ентузијазма.

Посебно се мисли на бизнис идеје из области пољопривреде о којој се много говори, али су изостали конкретни резултати/бизниси, односно повећање прерађевина добијених од пољопривредних производа.

Предлог је, да се већа пажња и подршка усмјери на већ постојеће и успјешне бизнисе.

Срђа Аковић приватни предузетник из Берана је истакао проблем одрживости бизниса, посебно кроз тешкоћу набавке додатних обртних средстава, коју систем, према његовим ријечима, не омогућава.

У оквиру Хелп-овог пројекта „Унапријеђен приступ тржишту рада за младе и жене на сјевероистоку Црне Горе“ који је дио заједничког Програма ЕУ и Црне Горе за запошљавање образовање и социјалну заштиту, а који је коофинасисран од Европске уније, Хелп је за укупно 40 незапослених особа, жена и младих, организовао стручну обуку на раду у седам општина, углавном на сјеверу Црне Горе, која је почела да се раализује од 15. јуна.

Прилику за обуку на раду добиле су незапослене жене и млади у Беранама, Петњици, Андријевици, Бијелом Пољу, Рожајама и Плаву, гдје ће укупно 18 послодаваца обучавати 30 незапослених, док ће пет послодаваца у Подгорици и Даниловграду стручно оспособљавати 10 особа.

Пројектом је предвиђено да ће Хелп подржати учешће у обуци све кандидате са 200 Еура мјесечно. Незапослене особе које учествују у стручном оспособљавању добиће прилику да кроз дефинисану обуку на раду усаврше потребна знања и вјештине и евентуално се наметну послодавцима за дугорочно запослење.

Пројекат такође предвиђа и сет других активности у циљу лакшег запошљавања жена и младих, у оквиру којих је одржан први састанак за успостављање локалних партнерстава за запошљавање, а предвиђено је и креирање акционог плана за усклађивање локалних потреба и ублажавања неједнакости приликом запошљавања.

Друга компонента пројекта састоји се управо од активности које ће бити усмјерене на стварању веза између релевантних партнера у локалној заједници, који могу допринијети бољем усклађивању потребе и потражње, смањењу неједнакости у вези са запошљавањем и незапосленошћу, све у циљу унапређења локалног партнерстава за запошљавање.

Формирану радну група локалног партнерстава за запошљавање између осталих чине и представници шест општина, подручних јединица Завода за запошљавање са сјевера, Регионалног бизнис центра Беране, представници послодаваца, и други.

Биће потписан и Меморандум о сарадњи између свих актера.

Током неколико радних састанака, планирано је креирање Акционог плана локалног партнерства за запошљавање у складу са националним стратешким оквиром, у циљу јачања локалног економског развоја и што бољег изналажења рјешења у вези са запошљавањем на сјевероистоку земље.

Идеја је да се планом предложе нове мјере и пројекти чији је циљ активирање, интеграција и самозапошљавање различитих циљних група на тржишту рада.

Акциони план ће се базирати на следећем:

1. Превентивним мјерама, посебно прилагођеним за предузећа и послодавце;

2. Мјерама намијењеним посебним циљним групама (дугорочно незапослени, особе са инвалидитетом, млади и жене);

3. Субвенционираним мјерама за отварање нових радних мјеста за теже запошљиве групе;

4. Мјерама које пружају подршку старт-уп предузећима и које промовишу предузетништво у регији.

Пројекат ће, кроз различите тренинге за чланове радне групе, оснажити капацитете међу локалним актерима и побољшати њихову способност за рад у јачању локалног партнерства за запошљавање.

Nema komentara

Pošalji komentar