УСПЈЕШНА ПОСЈЕТА РЕГИОНАЛНОГ БИЗНИС ЦЕНТРА ХОЛАНДИЈИ: ДОГОВОРЕН НАСТАВАК ПОДРШКЕ ПРИВРЕДИ СА УНИВЕРЗИТЕТОМ САКСИОН

УСПЈЕШНА ПОСЈЕТА РЕГИОНАЛНОГ БИЗНИС ЦЕНТРА ХОЛАНДИЈИ: ДОГОВОРЕН НАСТАВАК ПОДРШКЕ ПРИВРЕДИ СА УНИВЕРЗИТЕТОМ САКСИОН

Директор Регионалног бизнис центра Небојша Бабовић боравио је у радној посјети Холандији на позив Универзитета примјењених наука Саксион из Енсхедеа. Циљ посјете су били преговори о наставку заједничког међународног пројекта подршке регионалном економском развоју између Саксиона и РБЦ, који је прекинут због пандемије.

Током посјете је договорен наставак пројекта и размотрене су друге могућности сарадње између Универзитета Саксион и сродних научних институција на сјеверу, као и у цијелој Црној Гори.

Жак Бајзен, менаџер за међународну сарадњу са Факултета за бизнис, грађевинарство и технологију Универзитета Саксион је изразио задовољство што ће се њихов програм, који се већ одвија на неколико континената проширити и на Црну Гору, а посебно на слабије развиејни сјевер државе.

Директор РБЦ је одржао и презентацију привредних  потенцијала Берана и сјевероистока Црне Горе групи студената која ће радити на конкретним пројектима менторске подрше одабраним предузећима. Представници Саксиона и студенти ће резултате својих пројеката представити у мају следеће године када ће посјетити Беране.

У оквиру посјете организован је и обилазак научно-технолошког парка Галерија који дјелује у оквиру универзитета Твенте. Енсхеде је један од водећих универзитских центара у Холандији и Европи, посебно на пољима технолошких иновација и индустријског дизајна. На универзитетима Твенте и Енсхеде се много пажње поклања практичној подршци студентима при покретању сопствених бизниса. Као резултат политике узајамне сарадње између привреде, државе и универзитета из академске заједнице овог града су настале фирме попут највећег онлајн сервиса за организацију путовања Booking.com, а овдје је креиран први систем бежичног преноса интернета Wi-Fi, те многиу други успјешни бизниси свјетског гласа.

Представници РБЦ и Универзитета Саксион су сагласни да ће повезивање наше двије земље на овом нивоу допринијети развоју Црне Горе, посебно у дијелу иновација, технолошког развоја и креирању успјешних извозно оријентисаних прича из Берана и сјевера земље.

Nema komentara

Pošalji komentar