Обука жена и младих на сјеверу према плану – упркос Ковиду

Обука жена и младих на сјеверу према плану – упркос Ковиду

Упркос пандемији КОВИД-19, реализација пројекта „Унапријеђен приступ тржишту рада за жене и младе на сјевероистоку Црне Горе“, реализује се у најбољем реду, без прекида. То је констатовано другом састанку радне групе локланих партнерстава за запошљавње одржаном у Регионалном бизнис центру у уторак.

У оквиру пројекта који кофинансира ЕУ, такође је започета додатна лиценцирана обука за стицање диплома, за неко од дефицитарних занимања, за 15 најбољих полазника обуке на раду. Подијељена је опрема за 10 одабраних послодавца, који су се „на неки начин“ обавезали да ће након обуке на раду упослити минимум по 1 особу.

Данијела Армуш је појаснила да је Хелп припремио приједлог Меморандума о сарадњи измедђу представника Локалне партнерске групе за запошљавање, како би заједнички рад и састанци, били крунисани документом којим ће се чланове групе обавезати дају свој допринос у циљу подстицања запошљавања.

Консултант Хелп-а на овом пројекту, Иван Малишић фокусирао се на “Предлог за унапређење пословног амбијента у пројектној области”, као и на пројекте са циљем поспјешивања бизнис сектора.

Представник послодаваца из предузеће Лим Компани доо, Влатко Пековић навео је да без субвенција државе нема опстанка за биснис. Предузећа која редовно измирују своје обавезе изложени су тешкоћама у пословању. Субвенције од Министарства економије за запослене су више уведене како би се очувао социјални мир него очување/подршка предузетништву и као предлог наводи да држава не би требала да ограничава послодавца бројем запослених да би добио субвенцију.

Представник општина Андријевица, Марко Марковић, као проблем у запошљавању види немотивисаност локалног становништва и како је рекао то што ‘’нико неће да ради за 200 €’’. Истакли су да би се пољопривредна производња могла унаприједити, али немају заштиту од државе. Држава би и те како требала да заштити домаће производе и да тежи ка очувању истих.

Представница општине Петњица, Амела Рамдедовић, је истакла да општина спроводи низ активности у циљу запошљавања жена и младих у сарадњи са Каритасом, као и низ обука у циљу стицања основних вјештина тражења посла. Истакла је како би се комуникација између министарстава и локалних управа требала унаприједити.

У циљу смањена пословних баријера, потребно је предузетнике који започињу своју пословну авантуру, упутити у сва права и обавезе које има, пружити праву слику како треба да фукционисати предузеће.

Када је ријеч о образовању одраслих потребно је неколико обука: едукације вишег нивоа, попут рачуноводственог техничара и подстицање сложенијих програма, а на обукама је неопходно присуство пореског савјетника.

 

Nema komentara

Pošalji komentar