РБЦ кренуо са онлајн реализацијом пројекта подршке малим и средњим предузећима

РБЦ кренуо са онлајн реализацијом пројекта подршке малим и средњим предузећима

Регионални Бизнис Центар Беране је 11. марта 2020. године потписао Уговор о реализацији пројекта под називом “Изградња капацитета, управљање ресурсима и наступ на тржишту” који је финансијски подржала Влада Краљевине Норвешке кроз програм подршке малим и средњим предузећима (Норвешка за Вас).
Пројекат је настао на бази јавно доступних података али и на бази анкете о стању и перспективи развоја малог и средњег бизниса на сјеверу Црне Горе, коју је РБЦ спровео крајем прошле године. Том приликом је 8 малих и средњих предузећа из регије коју покрива РБЦ дало сагласност за учешће у пројекту.
ПЛАВ:  Бријест (производња намјештаја); Доо Еко-Фрут (производња хране ); Кластер дрвопрерађивача (дрвопрерада). АНДРИЈЕВИЦА: Игма Продукт (производња хране ); „Биотел“ (производња пелета). ПЕТЊИЦА: „Ла Виста“ (конфекција). БЕРАНЕ: ”Арте Хоме” (производња намјештаја); „ Интертехна“ (производња хране).

Како се укупна епидемиолошка ситуација као ни генералне препоруке које се тичу спровођења образовних програма и јавног окупљања нијесу битно промијениле од марта до августа текуће године, РБЦ је уз пуну сагласност донатора, одлучио да без даљег одлагања почне са планираном обуком – онлајн. На тај начин се РБЦ прикључује глобалном тренду преласка на дигитална решења као што су то учинили сви који су били у стању да своје редовне и пројектне активности организују онлајн.
Онлајн обука је кренула 14. августа из тренинг центра консултантске куће ХР Партнерс која је подизвођач на пројекту. Показало се већ на самом почетку, да ово решење има и својих предности упркос незнатним проблемима и осцилацијама у квалитету интернет конекције, што је још један од инфраструктурних изазова на сјеверу Црне Горе.
Онлајн тренизи могу бити врло комфоран и довољно интерактиван начин учења и дружења који штеди вријеме, новац и енегрију. У питању су једнодневне и дводневне обуке које су претворене у одговарајући број двосатних онлајн сесија.
Пројекат ће бити настављен у тренинг центру Регионалог бизнис центра Беране чим се стекну услови за окупљање.
Генерални циљ овог пројекта је повећање конкурентности малих и средњих предузећа кроз оптимизацију расположивих ресурса и развој људских потенцијала док су његови специфични циљеви:
• Унапређење предузетничких и менаџерских знања и вјештина. Подизање капацитета за инклузивни раст.
• Повећање конкурентности и одрживости кроз усвајање и примјену знања, техника и алата у продајном, маркетиншком, пројектном, финансијском и тржишном начину пословања.
• Боље позиционирање и агилнији тржишни наступ кроз креативан и иновативан приступ развоју нових производа и услуга као и брендирање постојећих.
• Постизање консензуса о предностима и могућностима шерованог маркетинга и удруженог наступа на тржишту; израда сајта; обука 1 особе за одржавање сајта.
• Повећање интерних капацитета Регионалног Бизнис центра Беране као носиоца пројекта
Пројекат у планираном трајању од 8 мјесеци се састоји из 5 цјелина:
– Процјена управљачких и предузетничких капацитета која је већ обављена.
– Обука за подизање управљачких и предузетничких вјештина – у току
– Обука за Продају & Маркетинг која је планирана за септембар.
– Развој нових производа и услуга
– Умрежавање & промоција и израда заједничког сајта
Изводач обуке на овом пројекту је консултантска кућа ХР Партнерс из Подгорице.
Поред већ наведених учесника, обуци се прикључио један број запослених у Локалној самоуправи као и сарадници и запослени у Регионалном Бизнис Центру.
Све детаље о пројекту можете наћи у презентацији на овом линку.
Радујемо се сарадњи и дружењу са искусним и развојно орјентисаним предузетницима из наше регије.

Nema komentara

Pošalji komentar